Ritarin kotimuseo


Aitat ja aitoissa olevat tuhannet esineet kertovat tarinaa elämästä ja talonpidosta vuosisatojen takaa nykypäivään.

Rakennettu vuonna 1830 ja siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1925. Vellikellon on tehnyt ”Mutkan seppä” Ylistaron ensimmäisen meijerin separaattorin kuulasta. Perimätiedon mukaan aitan ovi ja yläluukku on peräisin Ylistaron vanhan kirkon (1748) kellotapulista.

Rakennettu vuonna 1832 viljamakasiiniksi ja on siirretty useaan kertaan, nykyiselle paikalleen vuonna 1967. Kuuluisa murhamies Matti Haapoja (1845-1895) käytti aitan yläkertaa piilopaikkana karkumatkoillaan.

Rakennettu todennäköisesti vuonna 1847 Isonkyrön vanhan kirkon läheisyyteen ja käytetty kirkkotallina. Siirretty useasti, nykyiselle paikalleen vuonna 1982.

Viljan säilytykseen vuonna 1851 rakennettu aitta. Siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1981.

Maatalouskaluston ja tarvikkeiden säilytykseen vuonna 1837 rakennettu aitta. Siirretty nykyiselle paikalleen vuonna 1982.

Sepän pajarakennus. Ollut alunperin rakennettuna turvallisen matkan päähän muista rakennuksista tulipalovaaran takia. Rakennusvuosi 1854, siirretty alkuperäiseltä paikaltaan vuonna 1982.

Tallirakennuksen kylkeen rakennettu kärryliiveri. Perinteisestä poikkeava rakennustyyli. Alhaalla ja ylhäällä kaksi normaalia hirsikertaa, nurkissa ja ovipielissä on pystyhirret. Seinähirret ovat irtonaisina pystyhirsien välissä niille tehdyssä urassa.

Vuonna 1835 hevosia varten rakennettu tallirakennus. ”Tallin vintille” on yläluukusta nostettu heiniä varastoon ja päätyseinässä on ”sontaluukku”. Siirretty nykyiselle paikalle vuonna 1983.

Tunturi Maxi ”Pappatunturi” vm. 1969. Ajettu vain 1200 km, entisöity.
Jupiter 219 vm. 1958. Täysin alkuperäisessä kunnossa.
Norden Express 1210 vm. 1960. Tavaramopo, entisöity ja museokatsastettu.
Honda CB750 vm. 1974. Entisöity ja museokatsastettu.

Honda CB750 vm. 1974. Entisöity ja museokatsastettu.

Arkistossa on myös muutamia kokoelmia esimerkiksi 171 kpl kansakoulun pahvisia opetustauluja, joista vanhimmat 1920-luvulta.

Museolla on myös mittava valokuva- ja asiakirja arkisto. Arkistossa 1700-luvun lopun sopimuksista sota-ajan kirjeenvaihtoon ja kaikkea siltä väliltä. Arkistot eivät kuitenkaan ole yleisesti nähtävillä.

Tarinoita lähikyliltä

”Käpykaartiin”

Posted on
Sodan alettua sukulaistalostani määrättiin annettavaksi Polle-niminen hevonen puolustusvoimien käyttöön. Välirauhan tullessa voimaan Polle palautettiin rintamalta takaisin kotiin. Välirauhan loputtua alkoi jatkosota ja Polle sai määräyksen palata rintamalle…
Lue lisää… ”Käpykaartiin”

Hätä keinot keksii

Posted on
Myös Ylistaron poliisit kulkivat ”pirtukallissa”, tällä kertaa Hietikon suunnalla. Nimismies oli saanut vihiä ”tehtailijasta” joka myi pontikkaa. Virkavalta päätti tehdä yllätystarkastuksen epäillyn kotitalolle. Isäntä säilytti myyntivalmiiksi pullotettua…
Lue lisää… Hätä keinot keksii

Ruumisvaunut

Posted on
Museollamme säilytetään kolmen kylän yhteisessä käytössä olleita ruumisvaunuja. Aikanaan vaunuja säilytettiin kylien keskivaiheilla, rauhallisella paikalla, niille varta vasten tehdyssä lukitussa vajassa. Vaunuihin liittyy luvaton haltuunottotapaus, joka nyt…
Lue lisää… Ruumisvaunut

Kyrökankaantie

Posted on
Ylistaron asemanseudun kyliä halkoo historiallinen Könnintie. Aikojen alussa Könnintie tunnettiin Kyrönkankaan kesätienä, ensimmäinen maininta ainoasta tiestä, joka johtaa ”suomesta pohjanmaalle” on vuodelta 1459, eipä siis ihme että…
Lue lisää… Kyrökankaantie